Tradiční zvyky, které se pojí s Velikonocemi na Valašsku, v neděli
mohlo vidět několik tisíc návštěvníků skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm
na Vsetínsku. Některé ze zvyků, které předvedly soubory Radhošť a Malý
Radhošť, jsou v okolních obcích dodnes uchovávány v původní podobě.
Desítky tradičních výrobců pak nabízely zájemcům kraslice, pomlázky a
další výrobky.
Období Velikonoc je spjato s velkým množstvím tradic a zvyků, které se
mohou v jednotlivých regionech lišit. Zvláštností Valašska je například
vynášení kysela. "Jde o typické valašské jídlo. V období 40 dnů
dlouhého půstu se tu dříve nic jiného prakticky ani nejedlo," uvedl
člen souboru Radhošť Tomáš Gross. O velikonočních svátcích, kdy znovu
začíná zábava a vítá se jaro, se tak hospodyňky kysela zbavovaly.
"Začíná jaro a s ním hojnost nového roku, která se projevuje i na
jídelníčku," poznamenal Gross.
Velikonoce jsou spojeny i s velkým úklidem a k němu patří další zvyk.
"Když některý hospodář nestihl uklidit do velikonočního víkendu, mohlo
se mu stát, že mu někdo pověsil žebřík na komín. Aby každý viděl, že
právě v té chalupě je nepořádný hospodář," dodal Gross. V obcích v
okolí Rožnova pod Radhoštěm se některé z těchto zvyků dodržují dodnes.
"To, co předvádíme my, je sice stylizované, ale rovněž autentické,"
uvedl Gross.
Pracovníci skanzenu připravili speciální velikonoční program na celý
víkend. V sobotu například seznámili návštěvníky s velikonočním
jídelníčkem, vystupovaly zde rovněž cimbálové muziky. V pondělí jsou na
programu ukázky dalších zvyků patřících k vítání jara.