Takzvaná černá buchta nebo řez s jablky a švestkovou marmeládou se
dříve kromě tradičního sladkého pečiva pekly o Velikonocích na
Valašsku. Teď už prý nelze tyto buchty upéct úplně stejně jako
dříve, u černé buchty je to prý kvůli kakau, které bylo dřív
jiné, řekl ČTK Ladislav Jelínek ze Spolku pro zachování valašských
tradic. Spolek uspořádal ve Vsetíně soutěž O nejchutnější
velikonoční buchty. "Na soutěžích jsem tyto tradiční buchty už
dlouho neviděl. Pak se na Velikonoce dělá normální štrúdl, beránek,
spíš jednoduché buchty. Na stole bylo dřív spíš maso, každý něco
choval, dělaly se tradičně řízky z kůzlat. Bylo to mladé maso,
babičky se na to vždy těšily, dobře se jim to jedlo," uvedl
Jelínek.
Soutěž o nejlepší velikonoční buchtu se letos koná 14. rokem,
zájem o ni mají i mladí lidé. "Pečou i chlapi, dokázali udělat
i frgály," řekl Jelínek. Letošními vítězi se také stali muži,
hasiči z Jasénky, kteří uspěli se štrúdly, upekli je ve sladké i
slané variantě.