Ukázky velikonočních zvyků typických pro Valašsko přichystali pro
návštěvníky ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku.
Hospodyňky v chalupách vařily tradiční jídla nebo barvily vajíčka.
V
kostelíku svaté Anny si lidé zazpívali jarní písně. Při příchodu
prvních velikonočních dní lidé dříve připravovali různé pokrmy.
Z
kopřiv, lístků petrklíče a všeho zeleného, co na jaře vyrašilo ze
země,
kuchařky vařily zeleno-čtvrteční polévku. Ta se podle etnografky
Vandy
Vrlové jedla proto, aby lidé zůstali po celý rok zdraví.
Na zelený čtvrtek se ve všech domácnostech pekly jidáše, sladkosti z
kynutého těsta ve tvaru provazu, pomazané medem a posypané mákem.
"Mák
symbolizoval peníze. Kolik máku, tolik peněz. A ti, co chtěli být moc
bohatí, tak jidášky nesypali, ale celé je obalili v máku,"
poznamenala
Vrlová. Velikonoční vajíčka měla na Valašsku typickou červenou
barvu,
která byla znakem lásky. Dívky a ženy zdobily vajíčka také
batikovanou
technikou, při níž využívali přírodních barviv a rostlinných
ornamentů.
Na Rožnovsku se kraslice vyškrabávaly a poté barvily. "Odsud se
kraslice posílaly až do Vídně. Tisíce malovaných vajíček zdobily
geometrické či rostlinné ornamenty," uvedla pracovnice skanzenu.
Často
na ně malérečky zobrazovaly kapličku, která stojí na Radhošti, nebo
na
ně psaly různá sdělení.