Starobrněnský sládek Petr Hauskrecht vytvořil nedávno pro milovníky
kuriozit pivní burčák. Nápoje sice nebylo mnoho, ale kdo jej ochutnal,
nelitoval. Originalita však nebude určena pro komerční využití a na
pulty prodejen se proto nedostane. "Chtěli jsme výrobu zkusit a dnes už
víme, že se pro výjimečné příležitosti dá čas od času tahle specialita
ve velmi malém množství připravit", řekl sládek ČTK.
Na pohled je pivní burčák velmi podobný proslulému nápoji z vinných
hroznů. Má medovou barvu, málo alkoholu a také se hemží vitamínem B.
Sládek použil sladinu o koncentraci 19 procent, kterou nechal zakvasit
pivovarskými kvasnicemi. Další fázi výroby si však Petr Hauskrecht
nechává pro sebe. "Nevíme o tom, že by někdy někdo z piva takový nápoj
připravil, takže se jedná zřejmě o první pivní burčák na světě",
prohlásil sládek. Že mu tvorba originalit jde, dokázal již před
několika lety, kdy stál u zrodu první pivní pálenky na českém trhu. Ta
je ovšem na rozdíl od pivního burčáku specialitou, která trvale
doplňuje sortiment pivovaru a lze ji běžně koupit.