Legendární českobudějovická pivnice Masné krámy se po pěti letech
znovu otevře příští středu. Restaurace, která patřila mezi
nejnavštěvovanější památky ve městě, je uzavřena od zaplavení
při povodních v roce 2002. Opravu pak zbrzdily nevyjasněné vztahy mezi
15 vlastníky. Rekonstrukce si vyžádala přes 30 milionů korun. Pivnici
bude provozovat Budějovický Budvar, který bude v restauraci čepovat
svůj kroužkovaný ležák. "Masné krámy se v minulosti staly
jedním ze symbolů Českých Budějovic. Pevně věříme, že nové
Masné krámy úspěšně naváží na svou slavnou tradici a brzy se opět
bude říkat, že 'kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v
Budějovicích'," řekl mluvčí Budvaru Petr Samec. Hlavním
lákadlem pivnice by měl být právě kroužkovaný ležák, který se
bude v Masných krámech jako na jediném místě na světě točit přímo
z pivních tanků. Kroužkovaný ležák se točí jen v několika
desítkách českých restaurací, ale k dispozici je pouze sudový.
Kroužkovaný ležák vzniká tak, že se do hotového piva přidává
určité množství takzvaných kroužků, tedy nové kultury pivovarských
kvasinek a nový podíl extraktu. Díky kvasinkám má pivo lepší
chuťové vlastnosti.
Interiér památky z roku 1554, jejíž půdorys musel být zachován,
zdůrazňuje historický charakter stavby. V přístavbě pak vzniklo
sociální zařízení a zcela nová kuchyně. Masné krámy vděčí za
svůj vznik Karlu IV., který v roce 1364 zakázal městským řezníkům
prodávat maso v boudách na náměstí a přikázal postavit Masné
krámy, kde byl prodej masa soustředěn. Přestavbou v 16. století
dostala budova renesanční podobu. V roce 1952 se přikročilo k její
asanaci, postranní vchody byly zazděny a kotce se změnily v
restaurační boxy.