Související články


Legendární českobudějovická pivnice Masné krámy se po pěti letech znovu otevře příští středu. Restaurace, která patřila mezi nejnavštěvovanější památky ve městě, je uzavřena od zaplavení při povodních v roce 2002. Opravu pak zbrzdily nevyjasněné vztahy mezi 15 vlastníky. Rekonstrukce si vyžádala přes 30 milionů korun. Pivnici bude provozovat Budějovický Budvar, který bude v restauraci čepovat svůj kroužkovaný ležák. "Masné krámy se v minulosti staly jedním ze symbolů Českých Budějovic. Pevně věříme, že nové Masné krámy úspěšně naváží na svou slavnou tradici a brzy se opět bude říkat, že 'kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v Budějovicích'," řekl mluvčí Budvaru Petr Samec. Hlavním lákadlem pivnice by měl být právě kroužkovaný ležák, který se bude v Masných krámech jako na jediném místě na světě točit přímo z pivních tanků. Kroužkovaný ležák se točí jen v několika desítkách českých restaurací, ale k dispozici je pouze sudový. Kroužkovaný ležák vzniká tak, že se do hotového piva přidává určité množství takzvaných kroužků, tedy nové kultury pivovarských kvasinek a nový podíl extraktu. Díky kvasinkám má pivo lepší chuťové vlastnosti.

Interiér památky z roku 1554, jejíž půdorys musel být zachován, zdůrazňuje historický charakter stavby. V přístavbě pak vzniklo sociální zařízení a zcela nová kuchyně. Masné krámy vděčí za svůj vznik Karlu IV., který v roce 1364 zakázal městským řezníkům prodávat maso v boudách na náměstí a přikázal postavit Masné krámy, kde byl prodej masa soustředěn. Přestavbou v 16. století dostala budova renesanční podobu. V roce 1952 se přikročilo k její asanaci, postranní vchody byly zazděny a kotce se změnily v restaurační boxy.

Při Slavnostech piva, které se od čtvrtka konají na českobudějovickém výstavišti, v sobotu porotci předali 11 titulů Pivo České republiky 2007. Letos nově do soutěže zařadili i kategorii kvasnicové pivo. "Je velice náročný výrobek, ale je to obor, který má perspektivu a přinese do konzumace piva vyšší kvalitu," řekl ČTK Alois Srb z pořadatelské firmy Revel. Do 11. ročníku soutěže se přihlásilo celkem 42 českých pivovarů a jeden slovenský. Zhruba 60 odborných degustátorů posoudilo během tří dnů přes 180 vzorků piva. Kvalita podle Srba stoupá. "České pivovarnictví je i ve světě na technologické špičce," dodal.

Mezi světlými výčepními pivy zvítězil desetistupňový Mušketýr z Královského pivovaru Krušovice, v kategorii tmavých výčepních získalo titul pivo Janáček tmavé z Uherského Brodu. Prvenství za nejlepší světlý ležák si odvezl jedenátistupňový Svijanský máz. Mezi tmavými speciálními pivy uspěl třináctistupňový Skalák z Rohozce. V kategorii světlých ležáků Premium určila porota jako nejlepší Postřižinské pivo Francinův ležák, z tmavých ležáků vybrala Granát z Černé Hory. Jako nejlepší speciální pivo světlé určili odborníci pivo Svijanský kníže, novinářskou cenu získal Chodovar skalní ležák. Letošní novinkou byla soutěž kvasnicových piv, v níž soutěžilo osm pivovarů a nejúspěšnějším z nich se stalo dvanáctistupňové pivo Bon. Degustátoři vybírali i nejlepší nealko pivo, kde zvítězilo Královské pivo Litovel FREE. Ocenění putovalo i Primátoru Diamant z Náchoda za nejlahodnější pivo se sníženým obsahem cukru.

Soutěž Pivo České republiky je počtem přihlášených značek nejvýznamnější akcí svého druhu v zemi. S výjimkou největších pivovarů, jako jsou Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj, se jí účastní všichni významní výrobci piva z celé země. Organizátor Srb uvedl, že pivo má ze všech českých potravinářských výrobků asi nejvyšší kvalitu a je důležitým exportním artiklem. Loni se u nás vyrobilo přes 19 milionů hektolitrů piva, zhruba pětina šla na export. Na osobu se v Česku vypije nejvíc piva na světě, a to 160 litrů ročně.