Kroky pivních labužníků z Prahy i okolí směřovaly v sobotu do
smíchovské restaurace U prince Miroslava, která hostila Festival
desítek. Není však desítka jako desítka. Většina příchozích se
nenechala zmást jazykovým žertíkem a dobře věděla, že nepřišla na
lehká a řídká výčepní piva, ale že ochutná skutečné pivní
siláky. V řadách lahví vyrovnaných na stolech se představilo na
padesát pivních značek z Belgie, Dánska, Německa, Nizozemska, Rakouska
a České republiky. Obsah alkoholu u některých z nich dosahoval deseti
procent a leckde tuto hranici i překonával. Jan Kočka, šéf
internetového magazínu Světpiva.cz a spoluorganizátor festivalu, o
postavení silných piv v Česku řekl: "U běžných konzumentů
vyvolávají odmítavé reakce s tím, že už to vlastně není pivo. Ale
mnohde ve světě jsou piva dosahující těchto výšin žádaná. Třeba
v Belgii a v posledních desetiletích i ve Spojených státech se vaří
stále více speciálů, které atakují hranici deseti procent
alkoholu." V Česku donedávna běžné dělení piva podle množství
sušiny v mladině na desítky, jedenáctky, dvanáctky, třináctky a tak
dále pomalu ustupuje celosvětově rozšířenému rozlišování na
základě objemového podílu alkoholu ve zralém pivu.