Šířit slávu vyhlášených znojemských sterilovaných okurek a jedinečné
chuti jejich pikantního nálevu si klade za cíl nové sdružení Znojemské
okurky. Ve městě se tato zelenina pěstuje od 16. století. Znojmo díky
ní kdysi získalo známý přídomek - město okurek. Ten ale nyní upadá v
zapomnění. Znojemská konzervárna, která chrlila na trh až 8000 tun
okurek ročně, totiž přibližně před třemi roky ukončila činnost.
"Nechceme, aby se na tuto tradici zapomnělo. Naše okurky si díky své
jedinečnosti zaslouží, aby se pro ně něco udělalo," řekl ČTK člen
"okurkového" sdružení Zbyšek Dřevojan. Hlavním cílem sdružení je
vytvořit ve znojemském Louckém klášteře, který patří k vyhlášeným
památkám, expozici o okurkách. Největším přáním je obnova konzervárny,
doplnil Dřevojan.
Okurky dlouhé roky vyráběl podnik Znojmia, který se pak stal součástí
podniku Fruta. Firma šla do konkurzu v roce 2003. Po krachu konzervárny
pak museli pěstitelé na Znojemsku snížit plochy okurek nakladaček až o
třetinu. Ochranné značky na známou lahůdku získala v roce 2002
společnost Hamé Babice za 56 milionů korun jako částečnou úhradu své
pohledávky. Výrobu okurek pak přesunula do konzervárny v Bzenci na
Břeclavsku.