Ve Znojmě začaly dvoudenní Slavnosti okurek na Masarykově náměstí
doplněné letos o farmářské trhy. Lidé mohou ochutnat pokrmy z okurek,
čtrnáct restaurací bude okurkové menu nabízet až do středy. Přímo
na náměstí se budou podávat jindy nevídané okurkové speciality,
řekl ČTK ředitel pořádající Znojemské besedy František Koudela.
Lidé mohou ochutnávat okurkové tapas, okurkové tataráčky, okurkovou
limonádu nebo okurkové mojito. "Pokrmy připravují kuchařské
špičky, hlavní z nich je Václav Šmerda starší, který vařil
českým prezidentům či španělskému králi a dalším
osobnostem," uvedl Koudela.
Znojemská okurka je pojem starý téměř 450 let, zeleninu začal ve
městě pěstovat opat místního kláštera Sebastian Freytag, který si
přivezl semínka z Maďarska. Díky klimatickým podmínkám se rostlině
velmi dařilo a brzy lidé měli okurek víc, než stačili sníst. Kvůli
tomu je začali nakládat a postupem let vytvořili sladkokyselý lák,
který nakládané okurky ze Znojemska proslavil.