Pivovary se připravují na pátý ročník Dnů českého piva, které
budou mezi 27. zářím a 1. říjnem. Po celé republice se budou čepovat
speciální várky piva, kterých pivovary navařily desítky. Na tiskové
konferenci to uvedli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Loni
se do akce zapojilo 6000 restauračních provozů. Podniky se snaží
motivovat zákazníky, aby konzumovali pivo v restauracích. Prodeje piva v
restauracích dlouhodobě klesají, v současnosti se vypijí z deseti
prodaných piv čtyři v restauraci, zbytek doma. Předseda svazu
František Šámal v této souvislosti zmínil restrikce státu, které
podle něj přicházejí moc rychle. Nejdřív šlo o zákaz herních
automatů v restauracích, pak přišla kontrolní hlášení a po nich
elektronická evidence tržeb. "A poslední rána je zákaz kouření.
Hospody jsou poloprázdné, většinou ti lidé stojí venku, jak kuřáci,
tak nekuřáci," dodal Šámal. Lidé by měli poznat restauraci,
která se do dnů piva zapojí, podle nálepky. Akce začíná symbolicky v
předvečer svátku svatého Václava, který byl podle svazu patronem
sládků a českého piva.