Zprávy | Z archivu rubriky


Na tom, jak bude v budoucnosti vypadat Bagdád, se možná z velké části budou podílet Češi. Česko je totiž připraveno pomoci Iráku při obnově jeho válkou poničené metropole tím, že pro něj připraví nový územní plán. Po pátečním setkání s bagdádským guvernérem Alím Hajdarím to řekl ministr zahraničí Cyril Svoboda. Šéf diplomacie s iráckými představiteli jednal i o blížících se volbách a bezpečnostní situaci v Iráku. "Projekt je připraven," uvedl Svoboda, podle něhož však zatím není jisté, zda česká strana s projektem na vypracování nového územního plánu uspěje. Iráčané mají nabídku i z Japonska. Pavel Satorie ze společnosti B.O.C.P., která má za úkol najít pro projekt odborníky a sehnat finance, ale uvedl, že mu iráčtí představitelé řekli, že dávají přednost českému návrhu. Projekt podle něj bude sice nákladný, avšak zároveň by to mohlo výrazně pomoci českým firmám usilujícím o zapojení do projektů rekonstrukce Iráku.

"Všechno (realizace projektu) ale souvisí s upevněním bezpečnostní situace," připomněl Svoboda fakt, že Irák se stále potýká s násilnostmi. Většina iráckého území je však podle něj už bezpečná. "Naše země je vystavena terorismu, který už dříve ohrozil celý svět. Elementy, které zaútočily na Světové obchodní centrum v New Yorku a železniční stanice v Madridu jsou dnes aktivní v Iráku," doplnil ministra Hajdarí. Vládě se ale podle něj už daří nad ohnisky odporu vítězit.

Britští spotřebitelé piva se obávají, že kvalita piva vyráběného v tuzemských pivovarech se zhoršuje. Podle výkonného ředitele britského sdružení na ochranu spotřebitelů piva CAMRA Mika Bennera se někteří domácí výrobci snaží co nejvíce ušetřit. Na úkor kvality piva zkracují dobu zrání ležáků a používají méně kvalitní zahraniční chmel. "Pověst ČR, pokud jde o produkci původního charakteristického piva prvotřídní kvality, bude ztracena a spotřebitelé v jiných zemích si to brzy uvědomí," uvedl Benner. Podle předsedy Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého je tato kritika nefér, nekvalifikovaná a urážlivá. "Mně to připadá jako neskutečná drzost," reagoval Veselý. Spotřeba piva na hlavu v ČR dosáhla v roce 1990 160 litrů ročně a na této úrovni se stále drží. Současně roste export, který loni překročil dva miliony hektolitrů. "Pokud ti pánové mají pravdu, tak říkají, že naši i zahraniční konzumenti jsou hlupáci, kteří se v pivu nevyznají," dodal Veselý. Podle britského odborníka na pivo a publicisty Rogera Protze však některé pivovary v tuzemsku přešly od horizontálních nádrží ke svislým kuželovitým tankům, které urychlují kvašení piva. Například Pilsner Urquell zkrátil dobu svého zrání z 60 na 27 dní. Zrání zkrátil i pivovar Velké Popovice, který rovněž patří do nadnárodního koncernu SABMiller. Domácí pivovary vystavily v prvním pololetí 8,84 milionu hektolitrů piva, což je meziroční pokles zhruba o 1,5 procenta.