Pravčická brána je v semifinále soutěže o sedm 'přírodních divů světa'

Чешская Швейцария (Фото: www.czechtourism.com)

Pravčická brána v Českém Švýcarsku a Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách na Slovensku se dostaly mezi 77 semifinalistů soutěže o budoucích sedm "přírodních divů světa". Vybrala je světová veřejnost v internetovém hlasování z původních 441 nominovaných přírodních památek.

Pravčická brána,  foto: CzechTourism
Čím si tento úspěch zasloužila Pravčická brána? Je to největší přirozená skalní brána na evropském kontinentu, symbol oblasti České Švýcarsko. Její rozměry jsou opravdu úctyhodné - rozpětí oblouku u dna je 26,5 metru, vrcholová plošina brány je pak ve výšce 21 metrů. Zblízka se zdá ještě větší. Jak řekl Jaroslav Valečka z České geologické služby, brána vznikla zvětráváním pískovcového bloku.

"Vznikl otvor, kterému se říká skalní okno. A ten se postupně dalším zvětráváním pískovce, případně odpadem menších bloků, zvětšoval, až dosáhl současných rozměrů. A už to není skalní okno, ale skutečně skalní most s mimořádnými rozměry."

Hlasování probíhalo v sedmi kategoriích, z každé postoupilo 11 památek, proto 77 semifinalistů. Pravčická brána byla vybrána v kategorii skalní formace a jeskyně. Do finálového hlasování však postoupí pouze 28 divů světa, uvedl Marek Mráz, ředitel společnosti České Švýcarsko.

"Bude probíhat jakési expertní hodnocení těchto 77 semifinalistů a bude vybráno 28 finalistů. To bude vyhlášeno 21. července. Z nich bude potom zhruba rok a půl vybíráno druhým kolem celosvětového hlasování. Organizátoři počítají, že se ho zúčastní až miliarda lidí. Ti vyberou sedm novodobých přírodních divů světa."

Definitivního vyhlášení se tedy dočkáme až někdy v roce 2011. Konkurence je obrovská, na seznamu figurují například hora Matterhorn na švýcarskoitalské hranici, Mrtvé moře na pomezí Izraele, Jordánska a Palestiny nebo souostroví Galapágy v Ekvádoru a řada dalších unikátů, dodal Marek Mráz.

"V soutěži, která je spíše celosvětovou anketou, jsou takové památky jako je Grand Canyon, hora Fudži a podobně. Zda Pravčická brána postoupí do finále, to je skutečně v takto nabité celosvětové konkurenci velkým otazníkem. Pokud by se tak stalo, tak na sebe Pravčická brána obrovsky připoutá pozornost, a nejen ona, ale celé České Švýcarsko."

Národní park České Švýcarsko byl vyhlášen v roce 2000 a leží severovýchodně od Děčína. Jsou tu unikátní pískovcová skalní města, kaňony a rokle. Někteří se však velkého přílivu turistů obávají, protože v oblasti chybí hlavně dostatek hotelů a parkovišť.