Výstava připomíná tragickou historii obce Javoříčko

Javoříčko po vypálení

Historie Lidic nebo Ležáků, do jejichž osudů tvrdě zasáhla 2. světová válka je všeobecně známa. Vesnic a osad, které se staly terčem zvůle nacistů, ale bylo mnohem více, jednou z nich je i moravské Javoříčko. Do jeho osudů nahlédneme prostřednictvím výstavy Zapomenuté Javoříčko.

Javoříčko po vypálení
Obec Javoříčko leží nedaleko známého hradu Bouzova, romantické stavby, kterou často využívají režiséři pohádek. Právě odtud přišla 5. května 1945 do Javoříčka jednotka SS, která vyvraždila místní muže a obec vypálila. Tyto události připomíná v současné době výstava s názvem Zapomenuté Javoříčko. Proč "zapomenuté", to vysvětlil její spoluautor Filip Žáček:

"Základním problémem je to, že k vyvraždění Javoříčka došlo na konci války v květnu 1945 a od toho období se tam až do listopadu 1989 konaly poměrně pompézní oslavy, ale po revoluci byl odkaz této obce víceméně zapomenut, protože se zde přestaly konat nějaké významné pietní akci. Je možné, že situace před rokem 89 vzbudila určitou averzi, proto byl posledních dvacet let osud obce víceméně v zapomnění. Málo se o tom mluvilo, ve vzdělávacích zařízeních spojují kantoři většinou otázku vypálených obcí především s Lidicemi nebo Ležákami a minimálně se zmiňují obce na Moravě jako Javoříčko nebo Ploština. Cílem té výstavy je, aby Javoříčko nebylo zapomenuté. Ten název je víceméně demonstrativní, protože už by měla začít nová etapa, která z Javoříčka udělá nezapomenuté Javoříčko."

Javoříčko po vypálení
Výstava se skládá z několika panelů, na nichž se může návštěvník seznámit s historií Javoříčka, zvláštní pozornost je samozřejmě věnována událostem 5. května. Texty doplňuje celá řada fotografií zničené obce, včetně podobizen zavražděných mužů, nejstaršímu z nich bylo 76 a nejmladšímu 15 let.

"Bylo zavražděno 38 mužů. Ženy a děti byly vyhnány, protože v té době už nefungovaly žádné takové záležitosti, jako byly koncentrační tábory nebo projekt převýchovy dětí, které zase např. tragicky dopadly na přeživši obyvatele Lidic. Došlo zde ´jen´ k povraždění mužů a ženy a děti se po tragédii ihned do Javoříčka vrátily a pohřbily oběti společně s obyvateli dalších obcí."

Na to, proč bylo Javoříčko vypáleno, existuje podle Filipa Žáčka několik názorů. Většinou se hovoří o roli partyzánských skupin, které na samém konci války v regionu působily a o tom, že tragédie v Javoříčku byla součástí zásahu nacistů právě proti partyzánům.

Putovní výstava Zapomenuté Javoříčko byla otevřena na začátku března v Olomouci, přítomen byla také předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, není to náhoda, mezi zavražděnými bylo totiž také několik členů jeho rodiny. Vernisáž doprovázel podpis memoranda starostů obcí, které za nacistické okupace potkal podobný osud.