Řadě tuzemských milovníků piva nestačí stovky značek, které nabízejí
tuzemské hospody a obchody, a s různým úspěchem se snaží vyrobit pivo
doma sami. Počet vyznavačů tzv. homebrewingu v Česku stoupá, ale
zdaleka se neblíží situaci třeba v USA, kde je na 10.000 registrovaných
domácích pivovarníků, řekl ČTK Jan Kočka ze serveru Světpiva.cz.
Příznivci domácího vaření piva se v sobotu sešli v pražské hospodě V
cípu, aby se formou ochutnávek, přednášek a diskuzí dozvěděli něco
nového. K ochutnání bylo připraveno například brněnské 12procentní
světlé nefiltrované pivo bez pasterizace, pivo Večerníčkova pomsta
vařené ze sladových a chmelových extraktů či dva vzorky vařené z
mladinových extraktů firmy Coopers. Rozsah používaných ingrediencí a
technologického vybavení se u jednotlivých vyznavačů homebrewingu liší.
Někdo si vystačí třeba jen s hrncem a plotnou. Někteří se ponořili do
odborných knih, další zastávají názor, že nejlepší je "metoda pokusů a
omylů". Praha má osm brewpubů, tedy hospod s vlastním pivem: U Fleků,
Novoměstský pivovar, Pivovarský dům, Svatý Norbert, Richter Pub, U
Bezoušků, Chýně a posledním je U medvídků, kde je oficiální zahájení
plánováno na březen.