Půl roku po zákazu kouření v restauracích hlásí pivovary úbytek
prodejů čepovaného piva. V září mělo jít oproti loňsku o pokles o
24 procent, spotřeba se tak podle Českého svazu pivovarů a sladoven
přesouvá do domácností. Svaz pivovarů hovoří o dopadech nejen
protikuřáckého zákona, ale i zavedení elektronické evidence tržeb
(EET) a kontrolního hlášení DPH.
Restauratéři očekávají, že protikuřácký zákon brzy zmírní
novela, kterou by mohla vytvořit nová Poslanecká sněmovna, řekl ČTK
prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Například podle
něj není rozumné, aby v hotelu mohly být kuřárny, kdežto v
restauracích ne. Restauratéři také nechápou, jak mají poznat osobu,
která by po požití podaného alkoholu mohla ublížit sobě, nebo
někomu jinému. Ještě nesmyslnější je povinnost vykázat nezletilého
podnapilého hosta. Tato povinnost totiž platí i pro hoteliéry, kde je
vykazování ubytovaných hostů naprostý nesmysl, dodal Stárek.