Orlickoústecké muzeum vystavuje unikátní interiérový orloj

Historická pohlednice Planičkova orloje

Muzeum v Ústí nad Orlicí vystavuje unikátní interiérový orloj. Sestrojil ho samouk František Planička. Původně vyučený krejčí sice sestavil více podobných strojů, zachoval se však pouze tento jediný salonní orloj vážící přes 600 kilogramů.

Historická pohlednice Planičkova orloje
Planičkův orloj se v roce 1920 těšil v pražském Klementinu širokému zájmu veřejnosti i tisku. Poté objížděl jako atrakce různá místa v republice a za dosud neznámých okolností se objevil i v Ústí nad Orlicí. Jak poznamenala Jarmila Süsserová ze zdejšího muzea, autor orloje prožil pohnutý život:

"František Planička byl krejčím. Pocházel z Moravy, ze Slatinek u Prostějova. Narodil se v roce 1872 a i když byl krejčí, tak ho vždycky zajímalo strojnictví. Ke svému koníčku se dostal až ve vězení, kam byl umístěn za zabití své ženy. Říká se, že tam prostudoval asi 600 knih o strojnictví, astronomii a astrologii a sestrojil malý orloj z dostupných materiálů. Jeho věhlas se dostal až k císařskému dvoru a ten se rozhodl ho omilostnit. Místo dvaceti let byl ve vězení jen deset. Potom vytvořil další tovaryšský orloj, který je k vidění v muzeu v Ústí nad Orlicí."

Jak dlouho orloj vyráběl?

"Dělal ho jenom půl roku, což je docela zajímavé. Navíc je vyrobený ze součástek, které mu byly dostupné. Použil řetězy z bicyklů nebo různá kola od šicího stroje, všechny možné součástky, které neměly s hodinářstvím nic společného. Byl to samouk, orloj sestavil podle svého. Nejsou to žádné švarcvaldky, nechodí vždycky tak, jak bychom chtěli, někdy se zastaví. Planička pak založil firmu s magistrem Pacovským, ta ovšem během roku zkrachovala. Orloje byly sice funkční, ale nebyly spolehlivé."

Foto: ČT24
Co orloj ukazuje?

"Orloj má 15 ciferníků. Ukazuje čas na severní a jižní polokouli, je tam poloha Slunce na nebi, délka dne a noci, poloha Měsíce na nebi. Nesmí chybět letopočet, přestupnost roku, hodiny, vteřinovka, dny v týdnu, roční doby, časy východu a západu Slunce, čas v různých městech na polokouli. Jak vidíte, je toho opravdu velké množství."

Foto: ČT24
Je orloj přesný?

"Zcela přesný není. Když jde, tak tam není ten výkyv tak znát, ale většinou po čtyřech dnech má v sobě nějakou blešku a přeskočí jinak, než by měl. Nemůžeme po něm chtít, aby byl naprosto přesný, ale funkční je."

Museli jste ho před vystavením zásadně restaurovat?

Foto: ČT24
"Ano, musel být z velké části restaurován. Do muzea se dostal asi po třiceti letech, kdy byl v muzeu hodin ve Šternberku a v 90. letech 20. století nám byl vrácen. My jsme tenkrát měli dilema, jestli ho máme zachovat nebo ne. Oslovili jsme akademického sochaře Petra Skálu, který se stará i o staroměstský orloj. Ten řekl, že určitě stojí za to orloj zachovat. Je jediný svého druhu. Je to světový unikát, který dělal totální samouk a přesto je funkční,"

dodala Jarmila Süsserová z muzea v Ústí nad Orlicí. Orloj původně obsahoval ještě busty, ty se však nedochovaly, stejně jako podstavec.